Navigatio

Teosesittely

Kehon muistissa kulkee koko historiamme, ainutkertainen nykyhetki ja huomisen mahdollisuus. Tanssiteos Navigatio viittaa yhteen ihmisen perustavanlaatuisimmista tarpeista: henkisen yhteenkuuluvuuden etsimiseen ja kotoisuuden kokemiseen. Tanssin voimahahmo Alpo Aaltokoski vietti vuonna 2016 30-vuotistaiteilijajuhlaansa ja astui itse lavalle tunteisiin vetoavassa soolokoreografiassa.

Elävästä musiikista vastaavat kielisoitintaiturit Jussi Jaakonaho ja Joonas Widenius. Jaakonaho on mm. Ismo Alangon, Jonna Tervomaan ja Tuure Kilpeläisen yhtyeistä tuttu kitaristi, säveltäjä ja musiikin tuottaja. Widenius puolestaan lukeutuu suomalaisen flamencokitaroinnin kiistattomaan kärkeen; hänen lukuisista yhteistyökumppaneistaan mainittakoon mm. UMO, Perico Sambeat, David Dominguez, Alba Carmona, Raul Mannola ja Kaari Martin. Widenius on julkaissut kaksi soololevyä.

Teoksen kokonaisvaltaisen visuaalisuuden luovat Aaltokosken pitkäaikaiset yhteistyökumppanit: palkittu pukusuunnittelija Marja Uusitalo ja valosuunnittelija Kalle Paasonen, sekä nuori lupaus, lavastaja Anders Karls. Valokuvat ovat Stefan Bremerin.

Upeaa, hetkessä elävää, mieltä ja korvia ravitsevaa!” HS 7.5.2016

Koreografia ja tanssi: Alpo Aaltokoski
Musiikki: Jussi Jaakonaho, Joonas Widenius
Valosuunnittelu: Kalle Paasonen
Pukusuunnittelu: Marja Uusitalo
Lavastus: Anders Karls
Kuvat: Stefan Bremer

Ensi-ilta: 4.5.2016 Aleksanterin teatteri, Helsinki

Kiitos: Niilo Helanderin säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kulttuurikeskus

Lehdistöarvioita

TANSSIA 30 VUOTTA, EIKÄ SUOTTA
Navigatio on henkilökohtainen, tunnelmaltaan riipaiseva ja avoin. Soolossa Aaltokoski kulkee ahdistuksen ja ilon tiloista räjähtävän raivon partaalle, paljastaa kehonsa herkkyyksiä ja jännitteitä. […] Teoksen voima ja vahva henki syntyy tanssijan ja lavalla soittavien muusikkojen Jussi Jaakonahon ja Joonas Wideniuksen yhteistyönä. […] kitaroiden teemat räjähtävät säröiseksi äänivalliksi, hakkaavat tahtia, nousevat flamencomaisiin tehoihin ja palautuvat kauniiseen melodiaan. Upeaa, hetkessä elävää, mieltä ja korvia ravitsevaa!

Helsingin Sanomat, Raisa Rauhamaa 7.5.2016

ALPO AALTOKOSKI JUHLII KOMEASTI KOLMEAKYMMENTÄ TAITEILIJAVUOTTAAN

Vaikka Aaltokosken yhtä aikaa herkkä ja vahva läsnäolo on jo tähänkin asti täyttänyt vaivatta koko näyttämön, niin nyt mukaan tulee ripaus ylpeää machoa ja yleisöä viettelevää rytmin hurmaa. […] Näyttämöllä säkenöi muusikoiden ja tanssijan välinen tiivis kontakti. Marja Uusitalon suunnittelema taidokkaasti työstetty tilkkutyökuvio sinivalkoisen ikat-värjätyn puvun takin selkämyksessä antaa lisää viitteitä niistä monista suunnista, jotka ovat sekä vaikuttaneet Aaltokosken työhön vuosien aikana että ovat vasta tulossa. Anders Karlsin taustalle ilmavasti taiteltu jättimäinen valkoinen kangas tuo mieleen niin suuren linnun kuin pilvenkin. Molemmat liikkumisen ja omaan suuntaansa etenemisen symboleja.”

Demokraatti, Annikki Alku 10.5.2016

DANS SOM PEKAR FRAMÅT OCH BAKÅT I TIDEN
Navigatio är ett långt men intensivt, koncentrerat och substansfyllt solo i intim dialog med levande musik, främst på gitarr, av Jussi Jaakonaho och Joonas Widenius. Alpo Aaltokoskis dans är expressiv och alert ända ut i fingerspetsen, såväl i subtila skiftningar som i snabbare passager. Det organiska flödet och den allvarsamma lekfullheten binder med nära nog shamanistisk styrka åskådarens uppmärksamhet genom de växlande scenerna.

Hufvudstadsbladet, Jan-Peter Kaiku 8.5.2016

Esityshistoria

Ensi-ilta: 4.5.2016 Aleksanterin teatteri, Helsinki

Muut 2016 esitykset: 5.5., 6.5., 7.5., 12.5., 13.5.

16.2. ja 18.2.2017 Aleksanterin teatteri, Helsinki

16.9.2017 Kulttuurikeskus Akustiikka, Ylivieska

1.10.2017 Nuorten tanssi 2017 -tapahtuma, Tampere

1.10.2017 Hällä-näyttämö, Tampere

21.11.2018 Aaltokoski Dance Marathon, Stoa, Helsinki