Nomadi ry hakee toiminnanjohtajaa 1.11.2024 alkaen vakituiseen, kokoaikaiseen työsuhteeseen. Viimeinen hakupäivä on 15.9.2024. Nomadi ry on...
Ehkä näyttävin lavastuksellinen elementti Alpo Aaltokoski Companyn Pyörteitä -teoksessa on toisessa näytöksessä nähtävä niin sanottu ”pullokatto” tai kattokruunu. Kierrätysmateriaaleista rakennettu lavastus kertoi merkityksellistä sanomaa jo ensiesityksessä vuonna 2011, mutta ilmastokatastrofin kiihtyminen tekee siitä vieläkin merkityksellisemmän nyt vuonna 2022.
Pyörteitä lavastuksesta vastaa amerikansuomalainen taiteilija Alisha Davidow. Hän on opiskellut skenografiaa, animaatiota ja kuvataiteita sekä Englannissa (BA) että Suomessa (MA). Davidow suunnitellut lavastuksia, pukuja ja videoita, teatteri, tanssi ja konserttilavoille niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Davidowin töissä näkyy hänelle tärkeät arvot luonto, ihmisyys, ihmisoikeudet, oikeudenmukaisuus ja tasavertaisuus.
Pyörteitä on Kalevalan ihme-esine sammon tarinaan pohjautuva kolminäytöksinen nykybaletti. Teoksen keskeisenä teemana on ihmisen ikiaikainen onnen tavoittelu sekä tasapainottelu houkutusten, ahneuden ja kohtuuden, itsen ja yhteisön välillä. Jokainen sukupolvi saa löytää oman samponsa. Mitä kultamunia muniva sampo, rikkauksia suoltava ja jauhava ihmekone, tarkoittaa tässä ajassa? Entä jos sampo onkin meissä ihmisissä itsessämme?
Teoksen toinen näytös on ikään kuin ihmisten halujen bakkanaali. Davidow luonnehtii niitä kulutusjuhlana, jossa suureellisuus, egoismi ja hedonistisuus on läsnä
”Ihmiset juhlivat kuin mitä hienoimmassa barokin ajan juhlissa, mutta kaikki ympärillä on roskaa. Muovia ja roskaa. Kaiken hankitun tavaran jätteet. Tavara jota ihminen hankkii, josta ei tule onnelliseksi. Minuus on kadonnut.”
Pyörteitä -teos on saanut ensi-iltansa vuonna 2011 Aleksanterin Teatterissa. Idea muovipullojen käytöstä tuli halusta luoda valtaisa kattokruunu toisen näytöksen bakkanaaleihin. Tahtotila oli transparentille materiaalille ja valosuunnittelijan kanssa sovittiin läpivalaisun estetiikasta, mikä sai Davidowin päätymään pulloihin materiaalina. Kierrätysmateriaali lavastuksessa keskustelee myös saumattomasti Pyörteitä puvustuksessa käytetyn kierrätysmateriaalin kanssa.
Muovipulloja on helppo saada, koska niitä on niin paljon. Onneksi Suomessa kierrätämme pullot ja Palpalta (Suomen palautuspakkaus Oy) on mahdollista saada suuri määrä pulloja käyttöön. Lopulta pullot palautuvat takaisin kierrätykseen.
”Muovipullot itsessään ovat suuri ongelma maailmassa. Kierrätysjärjestelmät ovat alkeellisia tai niitä ei ole ollenkaan, kattokruunu kertoo siitä.”
Pyörteitä -teoksen kattokruunu on taideteos jo itsessään. Teoksessa on yhteensä 4000 pulloa. Koska Tanssin Talon Erkko-salin näyttämö on niin suuri, on määrä kasvanut 2000 pullolla alkuperäisestä vuoden 2011 tuotannosta. Teos tulee olemaan on leveydeltään 14 m ja pituudeltaan 12 m.
Kierrätysmateriaalin käytössä lavastuksessa on Davidowista parasta ehdottomasti lavastuksen päästöttömyys, mikä ei ole täysin nollassa, mutta melkein. Tämä on asia jota hän lavastajana miettii kaikissa tuotannoissa. Tältä kantilta ajateltuna on Pyörteitä -teosta on Davidowista ihana lavastaa.
Kierrätysmateriaalin käyttöön kannattaa varata aikaa ja työvoimaa. Materiaali on olemassa ja ekologisesti kierrätettyä, mutta siihen helppous siinä jääkin. Jokainen pullo pitää pestä, etiketit pitää irrottaa, pohjaan pitää porata reikiä jne. Koska pullot tulevat käytettynä ja lika on niihin pinttynyttä, pesemiseen menee aikaa. Davidow kuvaa tekemistä kovin monotoniseksi, mutta samalla meditatiiviseksi. Materiaalina pullot ovat kevyitä mutta Pyörteitä -teoksen lavastuselementin kaltaisessa suuressa määrässä on paljon massaa. Tilaa tarvitaan kuljetukseen sekä työstämiseen, saatikka sitten varastoimiseen.
Jättimäisen lavastuselementin tekemiseen menee aikaa kokonaisuudessaan kolme viikkoa ja useita käsiä työstämään valtavaa pullomäärää.
Valmiin teoksen kokonaisuudessaan pääset näkemään Pyörteitä esityksissä 20.-22.10.2022 Tanssin talon Erkko-salissa.
Esityksiä on vain kolme, joten varaa lippusi pian osoitteesta tanssintalo.fi