Alpo Aaltokoski Company

”Koreografisen ajatteluni ytimessä ovat inhimillinen olemassaolo, ihmiskeho ja sen tuottama liike. Syntyvä liike itsessään on riittävä lähtökohta teokselle. Tämän ajatuksen taustalla on omaksumani holistinen käsitys ihmisen kokonaisvaltaisuudesta, jossa kehokin on ”ajatteleva”. Ihmisen kehoon on tallentunut koko elämänhistoria. Solu- ja geenitasolla kehoon on tallentunut lajimme koko evoluutio.”

– Alpo Aaltokoski

Alpo Aaltokoski Company on yksi suomalaisen nykytanssin peruspilareista. Company on perustettu vuonna 1995 esittämään nykytanssiteoksia koreografi-tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken johdolla.

Uransa aikana Alpo Aaltokoski on luonut yli 65 koreografiaa, joita on esitetty yli 30 maassa viidellä mantereella: Euroopassa, Aasiassa, Pohjois-Amerikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa.

Tunnusomaista Alpo Aaltokoski Companyn teoksille on koreografinen taito ja sen saumaton vuoropuhelu valo-, ääni- ja pukusuunnittelun kanssa. Tämän ja vahvan liikkeellisen otteensa ansiosta teokset avautuvat kaikenlaisille katsojille.

Navigatio - Stefan Bremer
Kuva: Stefan Bremer

Kiitossanoja ajatuksen kirkkaudesta

Liisa Vihmanen Alpo Aaltokosken koreografiasta Okon Fuoko (liikekieli.com 31.08.2015)

”Vaikka erilaista liikemateriaalia onkin paljon, se ei ole sekavaa vaan pysyy hyvin oman koreografisen kehyksensä sisällä. Tämä kertoo tekijän ajatus olevan niin kirkas, että sen sisälle on avautunut riittävästi tilaa liikkua. Aaltokoski osaa liikuttaa isompaakin tanssijajoukkoa. Erityistä on se, että Aaltokoski uskaltaa käyttää jonoja ja rivejä, muotoja, jotka tarjoavat katsojalle hetkeksi suvantopaikan, jossa mieli pääsee hengähtämään ja ymmärtämisen toisinaan tuskainenkin prosessi voi levätä hetken.”

Okon Fuoko - Ninna Lindström
Kuva: Ninna Lindström

Alpo Aaltokoski Company pyrkii toiminnallaan edistämään suomalaisen tanssitaiteen kehitystä työskentelemällä aktiivisesti taidetanssin aseman ja saavutettavuuden parantamiseksi. Companyn toiminta perustuu vahvoille oikeudenmukaisuuden ja yhteisöllisyyden periaatteille. Tavoitteena on tehdä korkealaatuista tanssitaidetta sekä rakentaa kulttuuria, jossa taiteella on itseisarvo.

Tukijat

”Kaupallistuneessa maailmassa taide voi olla vielä se ainoa saareke, joka kykenee heijastelemaan mennyttä, olevaa ja tulevaa vapaana tuloksellisuuden vaatimuksista.”

– Alpo Aaltokoski