Sinfoninen baletti Okon Fuoko – Näe Minut tekee näyttävän paluun

Alpo Aaltokoski Companyn ja Leevi Madetojan Okon Fuoko – Näe minut nähdään helmikuussa Tanssin talossa, Helsingissä, ja huhtikuussa Oulussa liveorkesterin säestämänä. Teoksen uusi tulkinta käsittelee kohtalokkaita ihmismielen toivekuvia nykypäivän some-ilmiöiden valossa. Uusintaensi-illan tuotanto on saanut Uudet klassikot -rahaston tuen.

Balettipantomiimi Okon Fuoko kuuluu säveltäjä Leevi Madetojan pääteoksiin. Madetojan suurteos vuodelta 1927 on uusklassismia hyödyntävä seikkailu itämaisilla mausteilla. Okon Fuokoa pidetään oululaissäveltäjän viimeisenä mestariteoksena, ja sen musiikkia osoituksena hänen taidoistaan muokata aikansa muotivirtauksista omaa, persoonallista sävelkieltään.

Alkuperäisteoksen tarinassa japanilainen nukkemestari rakastuu omaan luomukseensa kohtalokkain seurauksin. Nyt nähtävän abstraktin baletin koreografi Alpo Aaltokoski rinnastaa tarinan nykypäivän selfie-kulttuuriin:

”Internet on kuin toiveiden runsaudensarvi, jossa voimme rakentaa itsellemme ihannekumppania tai yrittää luoda itsestämme sellaisen. Maailman sivu ihminen on projisoinut unelmiaan erilaisiin mielikuviin ja keinotekoisiin rakennelmiin.”

Okon Fuoko – Näe minut esitetään Tanssin talon Erkko-salissa 15.–17.2.2024. Huhtikuussa teos vierailee Oulun teatterissa yhteisnäytöksissä Oulu Sinfonian, solistien ja Oulun kamarikuoron kanssa.

Okon Fuoko on uusi klassikko

Okon Fuoko – Näe minut on saanut tukea Uudet klassikot -rahastolta. Rahasto pyrkii kasvattamaan taidealalla asemansa jo vakiinnuttaneiden toimijoiden teosten ja tuotantojen elinkaarta, levinneisyyttä ja tunnettavuutta. Rahaston ovat yhdessä perustaneet Suomen valtio ja neljä säätiötä: Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Alfred Kordelinin säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Uudet klassikot -tuki on mahdollistanut suurimuotoisen Okon Fuoko – Näe Minut -nykybaletin paluun näyttämölle. Ensiesitys nähtiin alun perin elokuussa 2015 Aleksanterin teatterissa. 

Jaa eteenpäin:

Tiedote 17.4.2024 | Vapaa julkaistavaksi heti Keväällä 2023 perustettu 50 vuoden iän saavuttaneiden tanssijoiden kollektiivi nostaa keskusteluun...

Lue lisää

Tänä vuonna turkulaisyleisö pääsee tutustumaan kiriitikoiden ylistämän ja yleisön arvostaman koreografi Alpo Aaltokosken työhön. Syksyllä Aaltokoski...

Lue lisää

Alpo Aaltokoski Companyn ja Leevi Madetojan Okon Fuoko – Näe minut nähdään helmikuussa Tanssin talossa, Helsingissä, ja huhtikuussa...

Lue lisää