De Una Semilla

Teosesittely

“Siemenestä” pohjautuu koreografin kokemuksiin hänen ensimmäisellä Nicaraguan-matkallaan vuonna 1994. Vierailu sisällissodan ja kauppasaarron runtelemassa maassa oli koreografille järkytys hänen opettaessaan Contemporánea de Camara de Nicaragua -tanssiryhmää. Nälän ja puutteen keskellä tanssitunnit tuntuivat elitistiseltä, suorastaan väärältä. Paikalliset vastasivat Aaltokoskelle kysymyksellä: ”Kyllä, olemme köyhiä. Pitäisikö meidän olla myös henkisesti köyhiä?”

Matkaa seuraavana vuonna syntyi De Una Semilla: intensiivinen, rituaalinomainen soolo, jonka yksinkertainen ja askeettinenkin liikekieli heijastaa tekijänsä sisäistä maailmaa ja näkemystä liikkeestä.

“Sen, mikä on kaikkein arvoituksellisinta, sen joka punoutuu perusolevan juuriin, sen joka löytyy aistimusten aineettomasta lähteestä; sen minä yritän saada teille välitetyksi.”

Gasquet

Koreografia ja tanssi: Alpo Aaltokoski (alkuper. versio) / Tanssi v. 2016 lähtien: Yeinner Chicas (Nicaragua)
Musiikki ja äänisuunnittelu: Antti Riikonen
Valosuunnittelu: Tuukka Törneblom
Pukusuunnittelu: Päivi Uusitalo
Valokuvat: Ninna Kuismanen

Kantaesitys: 1.10.1995 Stoa Itä-Helsingin kulttuurikeskus

Lehdistöarvioita

Jussi Tossavainen, Helsingin Sanomat 16.11.1998

Aaltokoski on teoksensa upea tulkki. Hän on sataprosenttisesti läsnä ja kaiken aikaa kuin äärimmilleen jännitetty jousi, joka odottaa laukaisemistaan. De una semilla on lähes maaginen trippi, joka heti alkusekunneista riuhtaisee mukaansa.

Terhi Tarvainen, Iisalmen Sanomat 1998

Alpo Aaltokosken sooloteos De Una Semilla on äärettömän värisyttävä, hieno teos. Sen edessä menee sanattomaksi ja antaa Aaltokosken elementin, vartalon, liikkeiden, musiikin ja valon virrata tajuntaan ilman esteitä. Teos on voiman lähde, tasapainoinen kokonaisteos, joka välittää voimaa katsojan jokaiseen soluun.

Jan-Peter Kaiku, Hufvudstadsbladet 9.10.1995

Alpo Aaltokoskis nya solo De una semilla kännetecknas av en utpräglad intensitet och enhetlighet där struktur ocj innehåll till fullo möter varandra. I detta solo har Alpo Aaltokoski även utvecklat sin teknik och de medel han även tidigare eftersträvat till en synnerligen stark och absolut originell scenframställning. Man kunde tala om ett genombrott eller med en allegorisk anspelning på verkets namn De una semilla – ur ett frö, saga att det är som om en kraftig planta nu vuxit fram ur ett frö.

Auli Räsänen, Helsingin Sanomat 7.10.1995

Liikkeen toisto ja esityksen intensiteetti nostavat esityksen elämykseksi. Määrettä shamanistinen on kulutettu ehkä jo liikaa, mutta Aaltokosken kohdalla se ei ole kevyesti heitetty. Hänen esityksessään on magiikkaa, ainutkertaisuutta ja syvyyttä. Tämä soolo täytyy nähdä!

Esityshistoria

Kantaesitys: 1.10.1995 Stoa Itä-Helsingin kulttuurikeskus

Muut esitykset
1995 Stoa Itä-Helsingin kulttuurikeskus (5)
1996 Tampereen Teatterikesä (1)
1996 Pyhäsalmi (1)
19.9.1997 Festival International de la Danza Contemporanea, Teatro Ruben Dario Managua, Nicaragua (1)
23.-25.10.1997 Teatro de la Danza, Mexico City, Mexico (2)
14.7.1998 Tanssi Itää Joensuussa -tapahtuma, Rantakylän auditorio, Joensuu (1)
14.-15.11.1998 Zodiak – Uuden tanssin keskus, Helsinki (2)
20.1.1999 Nuku-keskus, Oulu (2)

15.12.1999 Kansainvälinen modernin tanssin biennale, Mahe, Seycelles (1)
21.10.2005 Festival Internacional de Solos y Duetos en Danza Teatro Teresa Carreño (Auditorium José Félix Rivas), Caracas, Venezuela
25.5.2006 (tanssi: Mariano Vega) Maailma kylässä -festivaali, Tanssiteatteri Hurjaruuth, Kaapelitehdas, Helsinki (1)
27.-28.5.2006 (tanssi: Mariano Vega) Teot 3, Sotku, Kuopio (2)
10.-17.12.2008 (tanssi Joona Halonen) KokoTeatteri, Helsinki (5)
4.-5.5.2016 (tanssi Yeinner Chicas) Aleksanterin teatteri, Helsinki (2)

Jaa eteenpäin:

Teosesittely Kehon muistissa kulkee koko historiamme, ainutkertainen nykyhetki ja huomisen mahdollisuus. Tanssiteos Navigatio viittaa yhteen ihmisen...

Lue lisää

Uoman muodostavat kuusiosaisen teossarjan Kuusi kuvaa kuolemasta osat III, IV ja V. Teos koostuu kolmesta simultaanisti samaan aikaan tapahtuvista sooloista.

Lue lisää

Teosesittely Kadotettu tarkastelee ihmislajin kollektiivista älykkyyttä. Mikä merkitys on ihmisen muistilla – mitä muistamme ja haluamme...

Lue lisää

Teosesittely Klassikkodueton tarina jatkuu triossa “Tämä on vuoteen 2017 päivitetty Seitsemän veljestä. Paitsi että heitä on...

Lue lisää

Teosesittely Kancheli-trilogian kolmas osa, ryhmäteos neljälle tanssijalle Alpo Aaltokosken ryhmäteos Rukoilijat on Giya Kanchelin musiikkiin perustuvan...

Lue lisää