Kun kerran on kahdestaan astunut syvään virtaan, se jättää jälkensä. Vaikka myös repisi ja heittäisi erilleen, yhteys ei katkea. On kaksi yhdessä ja irrallaan. Rinnakkain, samaan aikaan toisaalla. Kiinni toisessa, vaikka yksin kulkisi toisella puolen maapalloa.
Alpo Aaltokosken rakastettu koreografia Together tekee paluun näyttämölle. Uuden sukupolven tanssijat tulkitsevat nyt uudelleen vuonna 2010 ensi-iltansa saaneen teoksen. Kotimaan keskeisimpien tanssifestivaalien ohella Together on vieraillut Meksikossa, Nicaraguassa ja Italiassa. Teosta on luonnehdittu suomalaisen taidetanssin klassikkoduetoksi.
”Vangitsevaa kerrontaa.”
Kaleva
“Pidän Togetheria yhtenä Aaltokosken parhaista teoksista.”
Savon Sanomat
Työryhmä
Koreografia: Alpo Aaltokoski Tanssi: Jere Jääskeläinen, Jussi Suomalainen (2023) Valosuunnittelu: Kalle Paasonen Sävellys ja äänisuunnittelu: Aake Otsala Pukusuunnittelu: Taina Relander Graafinen suunnittelu: Atte Karttunen (2023), Kirsti Maula (2010) Valokuvat: Mikko Rasila (2023), Pekka Mäkinen (2010)
Kesto: 50 min, ei väliaikaa
Ensi-ilta 10.11.2010 Valvesali, Oulu (tanssijoina Ahto Koskitalo, Jouni Majaniemi)
Lehdistöarvioita
Väkevä tutkielma ihmissuhteista — Savon Sanomat 14.6.2014 Annikki Alku
Pidän Togetheria yhtenä Aaltokosken parhaista teoksista. — Together käsittelee kahden ihmisen välistä suhdetta, sen aaltoilua erillään ja yhdessä olon, kiinnipitämisen ja irtipäästämisen, yksin ja yhdessäolon, tarvitsevuuden ja itseriittoisuuden välillä. Vaikka tanssijoina on kaksi miestä, on liikekieli ja aiheen käsittely niin abstraktia, että esitys ei missään tapauksessa koske vain miesten välisiä suhteita. Teos on yhtä aikaa ankara ja sensuelli sekä muodoltaan että liikekieleltään. — Kaikki tunneilmaisu keskittyy kehoon. Kalle Paasosen valot määrittävät suurelta osin esityksen tunnelmaa. — Aake Otsalan luoma musiikkimaailma vyöryy tajuntaan yhtä vääjäämättömänä kuin valotkin. Ahto Koskitalo ja Jouni Majaniemi ovat esityksen alkuperäiset esittäjät. Se ja vuosien aikana olleiden esitysten vaikutus näkyy varmuutena ja sellaisena liikkeen ja aiheen syventymisenä ja sisäistymisenä, jota uunituoreessa esityksessä ei koskaan voi olla. Together on hieno ja intensiivinen esitys, joka jälleen todisti liikkeen voimallisesta kyvystä välittää sellaista, mitä sanoilla ei voi tavoittaa.
Otos suomalaista taidetta Lila Lópezin tanssifestivaalilla — Código 21.7.2013 (Meksiko)
Kaksi miestä, yksi teos, musiikki, koordinaatio, tanssi ja tunteet loivat täydellisyyden, jossa jokaisella elementillä on määrätty paikkansa abstraktion tasolla. Täällä yleisö todisti, miten taide voi sisältää kysymyksiä ja sosiaalisia ristiriitoja, ja rakentaa niistä upean nykytanssiesityksen.
Alpo Aaltokosken Together yhdistää kaksi sielua koskettavasti ja monella tasolla. — Kaleva, 5.11.2010, Petri Kauppinen
Hienoa, että Suomesta löytyy tällaista miesenergiaa! [..] Together antaa vuoron älylle ja aistikkuudelle. Liikkeen virtuositeetin terävä miekka viuhuu vaarallisen vahvana. [..] Aaltokoski piirtää uutuusteoksessaan jäntevää kommunikaation siltaa kahden miehen välille. Tämä dialogi liikkuu välittömästi psykofyysisellä tasolla ja ryöpyttää tunteiden kirjon liikemateriaalin sisuksiin [..] Koreografin loputtomalta tuntuvan mielikuvituksen sopukoista soljuileva liike rakentuu episodimaiseksi kokonaisuudeksi, jonka keskeisenä sidosaineena on Kalle Paasosen upea valodramaturgia. [..] Aake Otsalan musiikin utu, syke sekä hitunen romantiikkaa antavat kantimia tunteille aina mikrotasolle asti. [..] Ahto Koskitalon kropassa voima tiivistyy, mutta ei tippaakaan nopeuden kustannuksella. Koskitalo artikuloi ja rytmittää jokaisen liikkeen äärimmäisen tarkasti eikä jätä tilanteen kokonaishallintaa arvailujen varaan. Jouni Majaniemen notkea selkäranka, raukeat liikekaaret sekä laaja ilmaisurekisteri täydentää kaksikon pidäkkeistä lavalumoa. Vangitsevaa kerrontaa.
Hufvudstadsbladet, 3.12.2010, Jan-Peter Kaiku
Relationen mellan de två männen Jouni Majaniemi och Ahto Koskitalo utvecklas från stram coolhet och iakttagande mot växande identitet och samfälldhet. Ett drag av återhållsamhet är dock bärande verket igenom. [..] Dessa två dansare är rasande skickliga. Majaniemi framstår impulsiv med ett mycket direkt känslouttryck, Koskitalo mera återhållsam och endast gradvis mera varm i lederna. Framställningen är dynamisk och stringent i alla skiftningar. Den har en sädan intensitet och inlevelse att hela stoffet bara växer i styrka och uttryck tack vare just den.
Esityshistoria
Ensi-ilta: 10.11.2010 Valve-sali, Oulu
Muut esitykset: 11.-13.11.2010 Valvesali, Oulu (3) 1.-5.12.2010 Stoa Itä-Helsingin kulttuurikeskus, Helsinki (5)
6.-7.4.2011 Stoa Itä-Helsingin kulttuurikeskus, Helsinki (2)
22.4.2012 Hällänäyttämö, Tanssivirtaa, Tampere (1) 5.10.2012 Alminsali, Suomen Kansallisooppera, Helsinki (1)
20.7.2013 Teatro de la Paz, San Luis Potosí, Meksiko (1) 21.7.2013 Teatro Manuel José Othón, Matehuala, Meksiko (1) 28.9.2013 Siltasali, Tanssin aika -festivaali, Jyväskylä (1) 19.11.2013 Sala Experimental, Teatro Nacional Ruben Dario, Managua, Nicaragua (1) 21.11.2013 Alianza Francesa, Managua, Nicaragua (1)
12.6.2014 Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali, Kuopio (1) 22.7.2014 Täydenkuun tanssit -festivaali, Pyhäjärvi (1) 25.7.2014 Teatro a Corte Festival, Torino, Italia (1)
23.3.2016 Tanssikuu, Porin teatteri 12.-13.5.2016 Aleksanterin teatteri, Helsinki
22.-23.11.2018 Aaltokoski Dance Marathon, Stoa, Helsinki
Uoman muodostavat kuusiosaisen teossarjan Kuusi kuvaa kuolemasta osat III, IV ja V. Teos koostuu kolmesta simultaanisti samaan aikaan tapahtuvista sooloista.
Teosesittely Aaltokosken soolotanssiteos pohjautuu mediataiteilija Milla Moilasen samannimiseen tietokoneanimaatioon. Deepissä yhdistyvät näyttämöllä tanssittu osuus ja sitä...